Συνάντηση του Δ.Σ του Σ.Ε.Ο.Λ. με το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ)
12 Σεπτεμβρίου 2017

Συνεχίζονται με πλήρη επιτυχία οι συναντήσεις του Δ.Σ. με όλους τους αρμόδιους φορείς που έχουν σχέση με την Οικοδομική Βιομηχανία στη Λεμεσό.

Σκοπός των συναντήσεων, είναι η ενεργός συμβολή όλων, για την όσο το δυνατό καλύτερη προώθηση για θετική έκβαση των θεμάτων/προβλημάτων που απασχολούν τους εργολάβους μέλη του Συνδέσμου μας και γενικότερα την Οικοδομική Βιομηχανία του τόπου μας.
Στην εν λόγω συνάντηση, εκ μέρους του ΣΠΟΛΜΗΚ παρευρέθηκαν οι κύριοι Βαλεντίνος Νεοφύτου (Πρόεδρος Επαρχιακού Συμβουλίου ΣΠΟΛΜΗΚ), Δημήτρης Χριστοφίδης (Αντιπρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου ΣΠΟΛΜΗΚ) και Αντώνης Γιαπάνης (συμμετέχει στις Συναντήσεις του Κ.Σ.).

Αναλύθηκαν και συζητήθηκαν τα ακόλουθα κύρια θέματα:

Καταπολέμηση του φαινομένου των Ασυνήθιστα Χαμηλών Προσφορών (ΑΧΠ)
Οι εκπρόσωποι του ΣΠΟΛΜΗΚ ανέφεραν ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε αντίστοιχες προσφορές του ΕΤΕΚ τόσο προς το Δημόσιο αλλά και στον Ιδιωτικό Τομέα.
Έγινε εισήγηση όπως καθορίζεται το εύρος (range) των προσφορών έτσι ώστε να μπορούν να αποκλείονται οι πολύ χαμηλές τιμές προσφοράς καθώς επίσης και να μην καθορίζεται το εκτιμημένο ποσό της σύμβασης (paged).
Επιπρόσθετα ζητήθηκε όπως γίνεται πιο έγκυρη και αξιόπιστη τεχνική αξιολόγηση χωρίς να θεωρείται το οικονομικό μέρος της προσφοράς το μόνο συμφέρων κριτήριο.

Ανακαινίσεις Υφιστάμενων Κτιρίων/Υποστατικών
Έγινε αναφορά στη σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ των νομοθεσιών Περί Οδών και Οικοδομών και Περί Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών Οικοδομικών και Τεχνικών Έργων, με αποτέλεσμα οι πλείστες εργασίες ανακαίνισης να μην χρειάζονται Άδεια Οικοδομής και κατ’ επέκταση να μην απαιτείται η ανάληψη τους από Νόμιμο Εγγεγραμμένο Εργολάβο.
Έγιναν εισηγήσεις και από τα δύο μέρη όπως ξεκαθαρίσει η νομοθεσία για το που χρειάζεται άδεια οικοδομής και που όχι.
Συμφωνήθηκε ότι χρειάζεται ενδυνάμωση η συνεργασία μεταξύ εργολάβων και μελετητών ώστε να αυξηθεί το επίπεδο αλληλοσεβασμού μεταξύ των δύο Επαγγελματιών και να μπορέσουν επιτέλους να εργάζονται όλοι ως ομάδα.

Έγκαιρη Έκδοση Πιστοποιητικών Εκτελεσθείσας Εργασίας
Συμφωνήθηκε ότι η καθυστέρηση στην έκδοση των πιστοποιητικών θα μπορεί να μειωθεί εφ’ όσον ο Εργολάβος διατηρήσει πλήρεις τις λεπτομέρειες της απαίτησης του και υποβοηθήσει με αυτόν τον τρόπο τον Μελετητή να κάνει την αξιολόγηση του με μεγαλύτερη ευκολία.

Απλοποιημένο και σαφές περιεχόμενο των εγγράφων των προσφορών
Έγινε εισήγηση όπως όλες οι προσφορές έχουν σαφές περιεχόμενο και τα έγγραφα που παρατίθενται σε αυτές να έχουν σαφείς όρους και διατάξεις. Επίσης έγινε εκτενής αναφορά στα ελλιπή σχέδια και όρους και αναγνωρίστηκε από τους μελετητές ότι θα πρέπει το θέμα να απασχολήσει ξανά τους ίδιους για μείωση των προβλημάτων που απορρέουν από αυτά.

Πιστοποιητικό Επιθεώρησης Κτηρίων – Αξιολόγηση Κριτηρίων
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου συμφώνησε με την αρχή της Επιθεώρησης των υφιστάμενων κτηρίων και επικρότησε την πρωτοβουλία των Πολιτικών Μηχανικών. Οι σύνεδροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ανάληψης των εξόδων αφού οι Αρμόδιες Αρχές θα έχουν πλέον την ευθύνη για την ασφάλεια των δημοτών εάν οι απαραίτητες εργασίες δεν γίνουν όπως θα απαιτεί η νομοθεσία.

Θερμομόνωση – Πυρασφάλεια
Έγινε αναφορά από τους εκπροσώπους του ΣΠΟΛΜΗΚ για την σημασία τήρησης των προδιαγραφών και την πιστή εφαρμογή των οδηγιών από τους μελετητές / επιβλέποντες των έργων σε σχέση με την χρήση των κατάλληλων υλικών θερμομόνωσης και κατ’ επέκταση της διατήρησης του βαθμού πυρασφάλειας των κτηρίων.

Διάφορες απόψεις / εισηγήσεις
• Επισημάνθηκε το γεγονός ότι ενώ για τους πελάτες δεν έχουν κόστος όσες προσφορές και να ζητηθούν, για τους ίδιους τους εργολάβους το κόστος προσφοροδότησης μπορεί να είναι μεγάλο.
• Να γίνεται προεπιλογή προσφοροδοτών με βάση κριτήρια όπως η τάξη και η εμπειρία. (κριτήρια Α’ τάξης μέχρι Δ’ Τάξη), (το να ζητείται από όλες τις κατηγορίες εργολάβων προσφορά για το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ανισότητα για τους εργολάβους, όμως παράλληλα διατηρεί το ελεύθερο της αγοράς και του ανταγωνισμού).
• Θα μπορούσαν οι οργανώσεις των μελετητών, πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων μαζί με τους οργανωμένους εργολάβους να συνδιοργανώνουν επιμορφωτικά σεμινάρια και διαλέξεις πάνω σε κοινά θέματα.
• Οι αφύσικα χαμηλές προσφορές πρέπει να απομονώνονται και να εξαιρούνται από τους διαγωνισμούς.
• Να δημιουργηθεί ένας κοινός φορέας εκπροσώπησης (ΟΣΕΟΚ, ΣΠΟΛΜΗΚ, ΣΑΚ), για τις συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εποικοδομητικό πνεύμα με τους προσκεκλημένους να δίνουν υπόσχεση ότι θα μεταφέρουν στο Κεντρικό Συμβούλιο του ΣΠΟΛΜΗΚ τους προβληματισμούς και ανησυχίες των εργολάβων και ότι θα εργασθούν και εκείνοι για την διόρθωση των στρεβλώσεων στον τομέα της μελέτης και επίβλεψης των κατασκευών και θα επιδιώξουν παράλληλα να ενδυναμώσουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο συνδέσμων.