ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ – ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ
12 Οκτωβρίου 2022

Θέμα: Σεμινάριο Νέα Συμβόλαια Κατασκευαστικών Έργων Ιδιωτικού Τομέα – Διαφορετικά από τα προηγούμενα.

 

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού (Σ.Ε.Ο.Λ.) σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Ο.Σ.Ε.Ο.Κ.) διοργάνωσε με επιτυχία το πιο πάνω σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε την 12η και 13η Οκτωβρίου 2022 στο οίκημα του Συνδέσμου.

Τα νέα Συμβόλαια ετοιμάστηκαν από τη Μικτή Επιτροπή Δομικών Συμβολαίων Κύπρου Λτδ, (Μ.Ε.Δ.Σ.Κ.) το Μάρτιο 2021 και διατίθενται για χρήση σε οικοδομικά και τεχνικά έργα που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου.

Το πρόγραμμα ήταν διάρκειας 14 ωρών και απευθύνθηκε σε Εργολάβους, Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες, Επιμετρητές Ποσοτήτων και γενικά σε όλα τα Στελέχη των Κατασκευαστικών εταιρειών. 

Εισηγητής του Σεμιναρίου ήταν ο κ. Ανδρέας Σφήκας  τον οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικές από τις σημαντικές αλλαγές του Συμβολαίου οι οποίες αναπτύχθηκαν στο σεμινάριο:

·       Καθορίζονται ρητά και όχι αόριστα οι χρόνοι αντίδρασης των Μερών.

·    Ο Εργολάβος δεν υποχρεώνεται να παραδώσει το έργο πριν εξοφληθούν όλα τα ποσά των εκδοθέντων πιστοποιητικών πληρωμής που δικαιούται καθώς επίσης και η απελευθέρωση του 50% της κράτησης του.

Η ασφάλιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων αποτελεί υποχρέωση του Εργοδότη.

Για την επίλυση των όποιων διαφορών που πιθανόν να προκύψουν, η Απόφαση Αρχιτέκτονα στο προηγούμενο συμβόλαιο αντικαθίσταται από την Κριτική Διαδικασία όπου διορίζεται από κοινού ανεξάρτητος Κριτής.

Η σχετική αλλαγή διασφαλίζει πλέον την εκτελεστική ισχύ της απόφασης, διατηρώντας έτσι τη απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών και ταυτόχρονα το δικαίωμα των μερών να προσφύγουν σε διαιτησία εάν φυσικά εξακολουθεί να υφίσταται διαφορά.

Η ανάγκη υποβολής Προγράμματος Εργασιών καθώς και ο καθορισμός του απαιτούμενου εργατικού δυναμικού καθορίζεται με συγκεκριμένο άρθρο του συμβολαίου.

Με αυτό τον τρόπο  καθορίζονται οι κρίσιμες ημερομηνίες του έργου προσθέτοντας έτσι διαφάνεια στις διαδικασίες εκτέλεσης των εργασιών με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας του έργου.

Πρόνοιες για παραχώρηση τραπεζικής εγγύησης του Εργοδότη προς τον Εργολάβο για διασφάλιση πληρωμών.

Για πληρέστερη κατανόηση των νέων συμβολαίων τα οποία θα αντικαταστήσουν οριστικά τη παλαιά έκδοση από τον Ιανουάριο του 2023 καλούμε όλους τους επαγγελματίες Εργολάβους να προσέλθουν στα σεμινάρια που θα επαναληφθούν στο σύντομο μέλλον.

Το Σεμινάριο ήταν εγκεκριμένο από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου δυναμικού (ΑνΑΔ) και συμμετέχοντες έτυχαν την σχετική χορηγία. Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Οικοδομών Λεμεσού επιδότησε το υπόλοιπο κόστος συμμετοχής για το κάθε μέλος και έτσι το Σεμινάριο διεξήχθη δωρεάν προς τα μέλη.

 

 

Ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή τους αναβαθμίζοντας έτσι το επάγγελμα του Εργολήπτη.