Συναντήσεις Επιτροπής του Δ.Σ. ΣΕΟΛ με τους Δημάρχους της Λεμεσού
01 Φεβρουαρίου 2017

Οι συναντήσεις διενεργηθήκαν μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει το ΔΣ του Συνδέσμου για δημιουργία γεφυρών επικοινωνίας μεταξύ των δύο Οργανισμών με σκοπό την αλληλοενημέρωση και συνάμα την παροχή αμφίδρομης υποστήριξης όσον αφορά στα πολλαπλά θέματα Τεχνικής φύσεως του Κατασκευαστικού τομέα που απασχολούν τόσο τους Επαγγελματίες Κατασκευαστές όσο και τους Διοικητικούς Άρχοντες της Λεμεσού.

.

Οι συναντήσεις διενεργήθηκαν εντός των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου με τους Δημάρχους των Δήμων με την πιο κάτω σειρά:
• Αγίου Αθανασίου, κ. Μαρίνο Κυριάκου
• Ύψωνα, κ. Παντελή Γεωργίου
• Γερμασόγειας, κ. Κυριάκο Ξυδιά
• Κάτω Πολεμιδιών, κ. Νίκο Αναστασίου
• Μέσα Γειτονιάς, κ. Δώρο Αντωνίου και
• Λεμεσόυ, κ. Νίκο Νικολαΐδη

Τα θέματα που συζητήθηκαν και τα οποία αποτελούν την απαρχή της επιδιωκόμενης συνεργασίας ήταν τα εξής:

1. Αφύσικα Χαμηλές Προσφορές προς τους Δήμους σε συνάρτηση με την πιστή εφαρμογή των όρων των προσφορών και ειδικά σε θέματα εφαρμογής της νέας νομοθεσίας περί Σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων. Ως αποτέλεσμα των Υπερβολικά Χαμηλών Προσφορών οι Αρμόδιες Αρχές αναγκάζονται να διακόψουν τα έργα και να επανα-δραστηριοποιήσουν την διαδικασία με τελικά ψηλότερο κόστος προς τους Δήμους.

2. Σε συνέχεια του πιο πάνω εξάγεται η αδήριτη ανάγκη για εφαρμογή του συμβολαίου και ιδιαίτερα των παραμέτρων που αφορούν τα Εργασιακά θέματα και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις των Εργολάβων όπως π.χ. την Ασφάλεια και Υγεία των Εργοταξίων και τη Διαχείριση των Αποβλήτων από Εκσκαφές, Κατεδαφίσεις και Κατασκευές (ΑΕΚΚ), (π.χ. Ο εργολάβος χρειάζεται να κατέχει ανανεωμένη άδεια Διαχείρισης των ΑΕΚΚ και όχι μόνον το Πιστοποιητικό Εγγραφής του στο όποιο Συλλογικό ή και Ατομικό Σύστημα Διαχείρισης).

3. Πιστοποιητικό Συμπλήρωσης Έργου Με βάση τη κατά νόμο υποχρέωση για συμπλήρωση και υποβολή του σχετικού εντύπου (6), θεωρούμε δεδομένη την εκ των προτέρων υποβολή εκ μέρους του Μελετητή της Τελικής του Έκθεσης η οποία μεταξύ άλλων θα πρέπει να περιλαμβάνει τη δήλωση ότι όλες οι νομοθεσίες που αφορούν την κατασκευή του έργου, π.χ. τον Περί Οδών και Οικοδομών, Περί Ασφάλειας και Υγείας, Περί Διαχείρισης των Αποβλήτων, Περί Εγγραφής και Ελέγχου Εργοληπτών κ.α. έχουν εφαρμοσθεί κατά την εκτέλεση του έργου. Παράλληλα, έχουμε είδη εισηγηθεί προς το Υπουργείο Εσωτερικών την Συμπερίληψη και της Έγκρισης/Δήλωσης του Κατασκευαστή.

4. Προγραμματισμός έργων των Δήμων σε συνάρτηση με πιθανή χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Ταμεία για το έτος 2017. Σύγκριση όγκου τέτοιων έργων με προηγούμενες χρονιές καθώς και το ποσοστό υλοποίησης των.

5. Προώθηση μιας πρώτης συνάντησης τύπου «Στρογγυλής Τραπέζης» στην οποία να συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλους τους Δήμους της μείζονος Λεμεσού καθώς επίσης και των Επιστημονικών Φορέων που εμπλέκονται στην μελέτη, κατασκευή και διαχείριση των έργων για μια πρώτη ανταλλαγή ιδεών με στόχο την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που πιθανόν να αντιμετωπίζει ο Κατασκευαστικός Κλάδος της πόλης.

6. Την προβολή του έργου των Δήμων μέσω της ιστοσελίδας του Συνδέσμου ή ακόμη και μέσω του Περιοδικού της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) σε παγκύπρια βάση.

Όλοι οι Δήμαρχοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και παράλληλα επιβεβαίωσαν τον Σύνδεσμο μας για την βούληση του προς συνέχιση της συνεργασίας με σκοπό την αλληλοϋποστήριξη των οργανισμών. Περεταίρω, συμφώνησαν όλοι ότι μια συνάντηση τύπου «Στρογγυλής Τραπέζης», που προαναφέρθηκε, θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για όλους.
Ένας εκ των στόχων που έθεσε ο Σύνδεσμος για τη φετινή χρονιά είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων του με όλους τους αρμόδιους φορείς που έχουν σχέση με την οικοδομική Βιομηχανία στη Λεμεσό καθώς και η προσπάθεια ενίσχυσης και προβολής «του ονόματος» του Λεμεσιανού Εργολάβου.